door Jan D. Swart
De moslimpartijen Denk en Nida in Rotterdam willen de voorraad sociale woningen opkrikken totdat uiteindelijk iedereen met een kleine beurs is voorzien. Nergens sloop. Of het op den duur dan bouwvallige banlieues worden zal hen ogenschijnlijk een zorg zijn.
Geen woord bij Denk en Nida over de middenklasse en wie in Rotterdam bolle wangen heeft kon uit de mond van Denk-fractievoorzitter Van Baarle horen hoe hij over die mensen dacht: ''Dat is de stinkend rijke elite.’’ Hij zei het donderdag in de raadszaal vol walging en het kwam uit z’n tenen. Het woordje inclusiviteit was eventjes totaal zoek bij Denk. Het leek alsof Van Baarle een ochtendje in de woestijn op een toeter stond te blazen.
Hij had er nog een paar.
Hij sprak over ‘’asociaal, iedereen laten stikken en natte dromen van vastgoedspeculanten.’’ Hij had het over ‘’die vlotte Karremansen van deze wereld’’, en beschuldigde en passant bouwwethouder Kurvers van ‘’cijfermatig broddelwerk, statistisch sjoemelwerk, charlataneske rekenmethodes en goocheltrucs.” Nida-raadslid Ercan Büyükçifci dacht er net zo over, maar benaderde zijn ergernis over de sociale woningnood van zijn kiezers in elk geval een stuk beschaafder.
Crux van hun boosheid was dat er sinds 2000 in totaal 25.000 sociale huurwoningen waren gesloopt en dat er, zeiden ze, binnen het huidige beleid nog eens 16.000 zouden volgen. ‘’U doet alsof u woningvoorraad 69% sociaal is, maar u schaalt uw getal op door ook de koopwoningen tot 140.000 euro daarbij te betrekken. Dat is vies VVD-rekenwerk’’, riep Van Baarle, die maar geen genoeg van zijn eigen buurttheater kreeg.
Overdrijven
De coalitiepartijen GroenLinks en de PvdA vonden dat Denk zwaar overdreef en het CDA zei zelfs dat Van Baarle een volkomen foutief beeld van de werkelijkheid schetste. ‘’Als er sprake is van woningnood, dan is die woningnood er in de middenklasse’’, beet VVD-fractievoorzitter Karremans terug. ‘’Maar daar hoor ik u niet over.’’ Waarop Van Baarle alle wachtlijsten naar de oppervlakte stampvoette.
‘’Maar niet die in de middenklasse'', hield Karremans vol. ''En dat komt omdat u op school wel geleerd heeft hoe u boosheid moet debatteren, maar niet hoe u naar grafieken moet kijken. Dat is er bij ingeschoten. Zonde.''
Johan Cruijff had gelijk
Bouwwethouder Bas Kurvers werd er niet heet of koud van en gaf aan het einde van het gekift als geboren Rotterdammer op Zuid een mooi lesje echte Rotterdamse geschiedenis. ‘’Mijn oma en opa hebben vijf kinderen grootgebracht in een sociale woning in IJsselmonde en slechts één van die kinderen heeft destijds een huis kunnen vinden in Rotterdam. Dat was dankzij een voorrangsregel voor onderwijzers. De andere vier vertrokken naar Capelle, naar Barendrecht en naar het oosten van het land’’, vertelde hij om aan te geven dat het in de woningverhoudingen in Rotterdam nooit anders is geweest.
‘’Mijn broertje is in Nieuwerkerk terecht gekomen en ik in Sliedrecht’’, vervolgde hij om de woningnood dichter naar het heden te halen. ‘’Prijzen stijgen nu eenmaal. En er is inflatie. Huizen worden duurder. Geloof me’’, zei hij tot Denk. ’’Cruijff had gelijk: je gaat dingen pas zien als je ze door hebt.”
Met 55% huur, 15% koop, en daarmee in totaal 70& sociaal mag Rotterdam – vond Kurvers – nog best een spekkoper zijn. ‘’En ondanks al die klachten, onthou dat 90% van de mensen die de Tweebosbuurt hebben verlaten zich opnieuw in Rotterdam heeft kunnen vestigen. Ook dat zijn cijfers’’